Krentenbaard


Naar de schoolgids index


Waarom deze informatie?

Het komt wel enkele keren per jaar voor dat er meerdere kinderen met verschijnselen van krentenbaard zijn.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard - ook wel impetigo genoemd - , is een regelmatig voorkomende besmettelijke huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie. Bij krentenbaard ontstaan eerst rode bultjes in groepjes op de huid. Midden in deze bultjes ontstaan blaasjes die snel indrogen tot honinggele korstjes. De infectie komt meestal in het gezicht voor rond de neus of mond, vandaar de naam krentenbaard. 

Kan iemand met krentenbaard naar dagverblijf, school of werk?

Ja, want iemand is al besmettelijk voordat er verschijnselen optreden, en de bacterie kan ook verspreid worden door iemand zonder klachten. Thuisblijven met krentenbaard helpt dus niet om verspreiding te voorkomen.

Informeer de leerkracht van jullie zoon/dochter. Wij plaatsen dan een berichtje op ISY waarin we andere ouders adviseren om alert te zijn op krentenbaard bij hun kind.

Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?

Veel mensen dragen de bacterie in de neus of keel bij zich zonder zelf ziek te zijn. De bacterie kan verspreid worden door hoesten en niezen. Mensen kunnen ook besmet raken door direct contact met krentenbaardplekken of via speelgoed e.d. waar kinderen met krentenbaard aangezeten hebben.

Wie kunnen ziek worden en wie lopen extra risico?

Krentenbaard komt het meest voor bij jonge kinderen. De kans op krentenbaard is groter wanneer de huid in het gezicht al beschadigd is door bijvoorbeeld insectenbeten, eczeem of schaafwondjes.

Kun je maatregelen nemen om een krentenbaardinfectie te voorkomen?

Goede hygiëne helpt om infecties met krentenbaard te voorkomen. 

Vermijd daarom contact met de krentenbaardplekken. Was de handen na contact met speelgoed van kinderen met krentenbaard. Gebruik een aparte handdoek voor iemand met krentenbaard en verschoon die dagelijks. Houd de nagels van de kinderen kort.

Bij hoesten en niezen: hand voor de mond (daarna handen wassen), maar het liefst in een papieren zakdoekje (daarna weggooien). 

Is krentenbaard te behandelen?

Krentenaard is goed te behandelen met een antibioticazalf en soms met een antibioticakuur erbij. Bij klachten die passen bij krentenbaard: ga naar de huisarts. De besmettelijkheid is verdwenen wanneer de blaasjes opgedroogd zijn of twee dagen na start van een behandeling met antibiotica.

 

De GGD kan in sommige gevallen adviseren een kind thuis te houden tot de blaasjes zijn opgedroogd of tot na de start van de behandeling.

 

 

 

 


Download deze pagina Download de gehele schoolgids